Acolo unde sufletul copilӑreşte

10504830_10152553239298606_6284659030822353004_o

Lada de zestre a unui suflet curat e plină întotdeauna de amintirile faine in copilărie. Am avut bunici împărăteşti şi-am fost crescută la Porţile Raiului. Aşa erau zilele copilăriei mele într-un sat din Ardeal cu 200 de fumuri unde găseai numa’ oameni de omenie adunaţi în jurul mesei la o vorbă de duh, cu vin pe masă din via popii, cu preoţi, vicari şi protopopi care ştiau rostu’ lumii, cu rânduieli bisericeşti, cu sărbători, cu preotese harnice şi cuviincioase.

Casa era plină întotdeauna de oameni veseli, căci popa era hâtru. Curtea plină cu cireşi, vişini, nuci, meri, pruni şi peri, cu bostani si pepeni graşi, cu de-ale gurii lăsate de la Dumnezeu. Ringelspiel-ul în târg, nu departe de biserică. Avea ţiganu’ de numărat turele mele şi de fiecare dată le pierdea şiru’: “Apoi, domnule Părinte, nu mai ştiu de câte ori, da’ ştiu că s-o dat mult.”

Cocorăzile cu brânză şi curechi gata scoase din cuptor, mă îmbiau dimineaţa a ajuna, papricaşu’ de pui mă alinta pe la amiaz’ după ce ieşea popa din biserică, iar seara ne lingeam degetele cu caş, miere şi nuci. Atunci când aveam poftă de ceva bun de tot, bunica făcea “Cuib de viespi” cu multă smântână şi zahăr pe deasupra, Ischler şi Hanklich. Si nu era nimic să nu fie lăsat de la Dumnezeu şi de mâna omului făcute.

Şi-atunci, n-ai cum să nu înveţi a iubi şi-a respecta, n-ai cum să uiţi cum arată oamenii, n-ai cum să uiţi să-ţi porţi sufletul cu tine.

Ringelspiel, hintă, şotron, coardă, trotinetă, topogan, prescură, biserici din lemn rotund, uliţă pietruită, îngeri păzitori, bunici împărăteşti, mami, Papa, mese întinse cu oameni de omenie, sărbători, prăjitură cu mere şi nuci, cocoradă, caşcaval cu miere, Ischler. Toate-s acolo unde sufletul copilăreşte.

© Ioana Haitchi, nepoata Popii, 27.10.2013, Klausenburg
© Ioana Haitchi – Copyright – Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s