Acasă în lume, cu inima în Transilvania

ziua-sasilor

Sibiul va găzdui cea mai mare întâlnire a sașilor din istorie. Ȋn organizarea acestui eveniment de amploare este implicat Forumul Democrat al Germanilor din România, precum şi asociaţii ale saşilor din Germania şi Austria care se vor ocupa de transport şi de vizitarea satelor şi comunelor Transilvaniei de unde au plecat. Au confirmat participarea peste 20.000 de sași din Europa, la care se adaugă numeroși membri ai familiei și prieteni. Tot centrul Sibiului, din Piața Huet până în Piața Mare și strada Cetății va fi plin de evenimente, standuri și demonstrații culturale.

”Unul dintre scopurile principale ale întâlnirii este de a readuce sașii pe meleagurile de unde au plecat și de a arăta sașilor tineri cum arată zona de unde au emigrat părinții sau bunicii lor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care evenimentul are loc în luna august, în Germania fiind perioada clasică de vacanță în majoritatea sectoarelor sociale. Cu siguranță va fi cea mai mare întâlnire organizată până acum . Din informațiile pe care le avem în acest moment, aproape toate spațiile de cazare din zona centrală a Sibiului au fost deja rezervate. Pentru ei este ceva cu totul special, de doi ani se tot vorbește despre întâlnirea de la Sibiu în comunitățile săsești. Am avut patru întâlniri până acum pentru a pune totul la punct, unele durând chiar și câteva zile.” – Winfried Ziegler, directorul executiv în cadrul FDGR Sibiu și organizator al întâlnirii.

Programul oficial al întâlnirii, concentrat doar pe ce se va întâmpla în centrul Sibiului:
Întâlnirea Sașilor 2017 – Ediția 27
Motto: Acasă în lume, cu inima în Transilvania

Vineri 4 august 2017

09:00 Deschiderea standurilor cu programe și insigne, standurilor asociațiilor săsești, a celor de lucru manual, ale ziarelor, editurilor etc. în Piața Mare
10:00 Deschiderea oficială a Întâlnirii de către Martin Bottesch (președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania) și Hans Gärtner (președintele Federației Sașilor din Germania organizați după localitățile de origine din Transilvania)
10.00 – 18.00 Lansări de carte, vernisaje de expoziții și concerte
10.10 – 18.00 Întâlnirea grupurilor de dans popular săsesc din Transilvania, Germania, Austria, SUA și Canada cu program pe scena din Piața Mare
19.00 Concert Schlager-Taxi în Piața Mare
21.00 Party în Sala din Turnișor cu DJ Nathalie și Kevin și în Academia Evanghelică Transilvania cu Trio Saxones

ziua-sasilor-2-1

Sâmbătă 5 august 2017

10.30 – 12.00 Parada porturilor populare pe traseul Piața Huet – Piața Mică – Piața Mare – Piața Schiller – Str. Cetății – str. Bălcescu – Piața Mare
12.00 Salutarea participanților de către Martin Bottesch (președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania), doamna primar Astrid Fodor, domnul episcop Reinhart Guib și Hans Gärtner (președintele Federației Sașilor din Germania organizați după localitățile de origine din Transilvania)
12.30 Program artistic cu dansuri populare săsești și fanfare pe scena din Piața Mare
13.00 Concerte de fanfară în Piața Huet, Piața Mică și str. Harteneck
14.30 Prezentarea Fundației Biserici Fortificate în biserica Sf. Johannis
15.30 Decernarea Premiului Ernst Habermann al Fundației Sașilor Tranislvăneni
16.00 Adunare festivă în sala Thalia: cuvinte de salut, prelegere festivă
19.00-20.30 Concert de cântece populare săsești în Piața Mare
21.00 Concert Andreas Hammerschmidt und Schlagerbengel în Piața Mare
21.00 Party în Sala Redal cu DJ Avaro

Duminică 6 august 2017

10.00 Slujbă festivă în biserica evanghelică din Piața Huet
11.00 Concerte de fanfară în Piața Huet și Piața Mare
16.00 Întâlnire în grădina barocă din Palatul Brukenthal din Avrig
18.30 Program artistic la palatal Brukenthal Avrig constând din piesa de teatru „La fântână” în săsește, acompaniată de un cor de 200 de persoane din Germania și România.

© Ioana HAITCHI, 27.07.2017, Klausenburg
Foto: „Turnul Sfatului”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s