Du bist sehr lustig, Papa!

10526182_1446471535635409_3842622876199496704_n

Există o legătură atât de fină între Euri, încât nu poţi decât să le priveşti dialogul şi să înveţi. Se întâmpla în urmă cu patru ani. Într-o zi, dintr-un impuls niciodată înţeles, am luat aproape toate scrisorile primite de la tatăl meu şi le-am aruncat. Le-am pus pe toate într-o pungă de-un leu şi le-am dus la gunoi. Îmi ocupau dintr-o dată un spaţiu pe care îl respingeam în necunoştinţă de cauză. După aproape un an am aflat că murise. Nu mi-a spus nimeni nimic, deşi m-a vizitat de câteva ori invitându-mă la înmormântarea lui. Şi de fiecare dată îi răspundeam, Du bist sehr lustig, Papa! Avea o boală rară, un cancer domnesc, aşa cum îi plăcea să spună. Anul acesta mă întâlnesc cu toţi prietenii să îmi iau rămas bun. Mergem la ski la Davos. Timp de nouă ani s-a tot întâlnit cu prietenii şi după câteva repetiţii, Marxistu’ i-a spus:

— Gerd, îmi plac întâlnirile acestea, da’ chiar eşti aşa de bolnav?
— Nu, nu sunt bolnav, doar mă vizitează uneori o doamnă hâdă.

Îi plăcea să se gândească la cuvinte folosite mai rar în limba română. În 2003 a venit pentru ultima dată în România, când o grăniceră austriacă l-a obligat să-şi facă paşaport provizoriu. A fost aşa de supărat şi umilit, încât i-a spus că e hâdă.
Tot în acelaşi an a aflat că e bolnav şi se internase la clinica din Tübingen. Într-o seară au murit doi pacienţi şi a fugit din spital.

Vin mâine înapoi. Este acolo o doamnă prea hâdă pentru gustu’ mieu. Şi-a dat întâlnire cu doi colegi de suferinţă. Eu sunt prea frumos. Sunt ca Udo Jürgens şi am pretenţii.

Când a mai repetat năzbâtia asta, cei din clinică nu şi-au mai făcut probleme. Le-au notat în fişa lui foarte personală, căci Papa e trecut în scriptele mondiale pentru îndârjirea sa. Aproape în fiecare zi mergea câţiva zeci de km cu bicicleta, avea grijă de casă ca de obicei şi se pregătea pentru ultima întâlnire cu prietenii.

Îmi spunea că Nu există oameni răi, ci oameni înrăiţi sau needucaţi. Nu mai pune la suflet. Viaţa trece ca focu’.

Marxistu’ (Marx) era un prieten din Mediaş. Avea un atelier auto. Un meseriaş de primă clasă ce muncea de dimineaţa până seara cot la cot cu angajaţii lui. Într-o zi soţia lui a murit, tot de cancer şi a rămas cu doi băieţi de crescut. N-a ştiut cum să depăşească acest moment cumplit şi a pierdut tot. Te invidiez, îi spunea lui Papa. Şi îl lua la muştruluit pe limba lui săseasco-marxistă:

— Marxistule, mai ai skiurile?
— Nu. Le-am vândut.
— Na, bine. Îţi dau o pereche şi te iau anul acesta la Davos.
— Anul ăsta crezi că mori?
— Mă’, nu mai pricepi săseşte? Mergem la Davos!

Papa nu era sas, dar avea limba ascuţită. Era ceh de origine germană. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, familia lui s-a refugiat la Bistriţa. An de an au completat formulare pentru plecare definitivă din România până în 1973. Erau fericiţi. Şi Marxistu’ la fel. Papa vorbea germană, săsească, româneşte şi ungureşte. În anii ’70 era ghid interpret ONT. Ulterior a învăţat şi engleza.

Şi s-au dus la Davos încă o dată până acum patru ani. Se spune că uneori durerea despărţirii e atât de mare, încât există riscul de a fi preluată în bună parte de cei ce rămân. De multe ori m-am gândit, ce-a rânduit Dumnezeu şi cât de mare i-a fost mila atunci când nu mi-a dat de veste pe căile obişnuite despre moartea lui. Încă n-am apucat a-l plânge. Încă îl mai aştept la Davos. Şi da, am avut cel mai bun şi cel mai frumos tată din lume. Mult mai frumos ca Udo Jürgens.

Gerhard Haitchi

© Ioana HAITCHI, 05.06.2015, Klausenburg
Foto: Gerhard Haitchi (prelucrarea Lucian Opriceanu), 1963, Bistritz
© Ioana Haitchi – Copyright – Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s