Cu liniarul în palmӑ…

Ioana-page-001

Am primit cu liniarul în palmӑ încӑ de la grӑdi’ şi la un moment dat am refuzat sӑ mai întind mâna sau mutam mâna la stânga şi la dreapta pentru a nu mӑ atinge şi astfel mi s-a schimbat pedeapsa, adicӑ am fost pusӑ la colţ în genunchi cu faţa la perete. Şi mare cântӑreaţӑ fiind de micӑ, începeam sӑ cânt tare, aşa, “tristӑ” cu faţa la perete:

Prin pӑdurea bradului
Trece mama Radului
Din ochi negri lacrimând
Şi de Radu întrebând.

Râdeau educatoarele şi mӑ trimiteau la loc, doar cӑ uneori erau tentate sӑ vadӑ dacӑ mi-am schimbat repertoriul. Na, am trecut cum am putut…

Unele educatoare erau nişte monumente de prostie, aveau copiii lor preferaţi şi erau preferaţi, doar pentru cӑ pӑrinţii ocupau vreo funcţie şi trebuiau sӑ facӑ într-un fel diferenţa între cei privilegiaţi şi restul.

Ţin minte cӑ eram colegӑ de grӑdi’ cu Diana, mai precis cu fiica medicului legist de atunci din Bistriţa. De mare importanţӑ la vremea aceea, fiind unicul pe judeţ. Toate se învârteau în jurul ei, cӑci ea era la serbӑri întotdeauna Prinţesӑ ori Zânӑ, roluri ocupate fӑrӑ concurs. Restul, ce mai prindeau şi ei, câte-o floare, câte-o insectӑ, câte-un animal, dar toţi în subordinea divei. Odatӑ ştiu cӑ urma sӑ vinӑ inspecţia (pe nepusӑ masӑ!) şi educatoarele se strӑduiau ca în câteva ore sӑ ne înveţe tot felul de cuvinte ciudate pentru a face impresie, cum ar fi: rât, ogaş, straie, etc. Ehei, Diana nici nu s-a auzit. Citisem demult despre ele.

Cu timpul n-am mai primit pedepse. Eram imunӑ cu repertoriu bogat şi prea mare pentru lucruri mici, doar mergeam şi veneam singurӑ de la cӑmin, cum îi spuneam atunci. A trecut repede şi a venit clasa întâi(a) cu toate cele şi cu plecarea mamei mele în Africa timp de 6 luni. Dar asta e o altӑ poveste.

© Ioana HAITCHI, 16.10.2017, Klausenburg
Foto: Ioana Haitchi, 1970, Bistritz
© Ioana HAITCHI – Copyright – Toate drepturile rezervate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s