Gusto Gräser, profetul nomad din Transilvania

Povești săsești

graeser_marienhof_1945

1945, München. Bombardamentul asupra centrului orașului a lăsat în urmă o mare de moloz. Un peisaj dezolant, cu schelete de clădiri, vegheate în fundal de turnurile catedralei Frauenkirche. Printre ruine, un personaj straniu, cu barbă și haine răvășite, pășește ca și cum ar fi singurul supraviețuitor de pe Pământ.

Este una dintre imaginile emblematice ale perioadei, cu mare impact emoțional, atât pentru evenimentele tragice la care face referință, cât și pentru personajul misterios. Datorită lui, mesajul acestei extraodinare fotografii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial are valențele unui manifest împotriva ororilor războiului. Bătrânul cu figură ascetică din imagine este Gusto Gräser (1879-1958), unul dintre cei mai cunoscuți pacifiști și filosofi naturaliști din Germania, dintre membrii fondatori ai societății de la Monte Verità, prieten și sursă de inspirație pentru Hermann Hesse.

gusto-grc3a4ser-5Gusto Gräser sau Arthur Siebenbürger cum își spunea adesea, amintind de originile sale, este un sas născut…

Vezi articolul original 1.775 de cuvinte mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s