Premiul Nobel pentru Medicină îi revine suedezului Svante Pääbo

Premiul Nobel pentru Medicină din acest an îi revine lui Svante Pääbo, un suedez cu activități de cercetare în Leipzig. El este onorat pentru cercetările sale privind evoluția umană. Pääbo și echipa sa au fost primii care au secvențiat genomul Omului de Neanderthal.

Premiul Nobel pentru Medicină din acest an îi revine cercetătorului suedez Svante Pääbo. El a primit premiul pentru secvențierea ADN-ului neanderthalienilor și stabilirea paleogeneticii, după cum a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel.

Prin dezvăluirea „diferențelor genetice” dintre oamenii care trăiesc în prezent și strămoșii dispăruți, „descoperirile sale au pus bazele cercetării pentru a afla ce ne face pe noi, oamenii, atât de unici”, a declarat juriul.

Pääbo a afirmat că a avut loc un transfer de gene de la hominienii acum dispăruți, la Homo sapiens. Acest lucru are „o semnificație fiziologică în prezent, de exemplu, pentru modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții”, a explicat juriul.

Svante Pääbo lucrează la Institutul ”Max Planck” de Antropologie Evolutivă din Leipzig și este considerat fondatorul paleogeneticii, o disciplină de cercetare care se ocupă cu analiza mostrelor genetice din fosile și descoperiri preistorice.

Pääbo, în vârstă de 67 de ani, va primi premiul în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie, la aniversarea morții savantului Alfred Nobel, în 1896. Sezonul Nobel din acest an a început cu anunțarea laureaților din domeniul medicinei.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat cercetătorilor americani David Julius și Ardem Patapoutian. Aceștia au primit premiul pentru descoperirile lor despre receptorii de temperatură și atingere din corpul uman.

Alte premii Nobel acordate

Runda premiilor Nobel a început cu premiul pentru medicină. Marți și miercuri vor fi desemnați câștigătorii premiilor pentru fizică și chimie. Joi și vineri vor urma anunțurile pentru Premiul Nobel pentru Literatură și Premiul Nobel pentru Pace. Seria se încheie în lunea următoare, 10 octombrie, cu așa-numitul, Premiu Nobel pentru Economie, oferit de Riksbank din Suedia.

Ceremonia de decernare a tuturor premiilor are loc în mod tradițional la 10 decembrie, la comemorarea morții lui Alfred Nobel, donatorul premiului.

Laureații premiilor Nobel alternative din acest an au fost deja anunțați joia trecută de către Fundația Right Livelihood.

Articol preluat din cotidianul Die WELT

Sursa: https://www.welt.de/wissenschaft/article241388793/Evolutionsforscher-Medizin-Nobelpreis-geht-an-Schweden-Svante-Paeaebo.html

©Traducerea: Ioana HAITCHI, 03.10.2022, Klausenburg

semnatura-ioana-page-001-1

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s